czwartek, 27 sierpnia 2009

Pierogi z borówkami

Doskonały posiłek na ostatnie dni wakacji... Najlepsze ze śmietaną i cukrem ;-).

Pierogi z borówkami


Ciasto: (To podstawa pierogowego sukcesu!)
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

Nadzienie:
dowolna ilość borówek posypana cukrem


Przygotowanie:
Ciasto dobrze wyrobić mikserem ze specjalną końcówką lub ręcznie. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy borówkami, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

7 komentarzy:

kasiaaaa24 pisze...

Idealny smak lata. Wspomnienie upalnych dni... Pycha :)

majka pisze...

Pieknie wygladaja :)

Jakis czas temu robilam wlasnie pierogi z borowkami z braku jagod. Byly pyszne. Twoje zdjecia przywolaly te smaczne wspomnienia... :)

Majana pisze...

Uwielbiam ! :))

viridianka pisze...

absolutnie się z Tobą zgadzam, mniam:)

Waniliowa Chmurka pisze...

Będą w niedzielę:)
ale z mrożonych jagód;)
Pozdrówka

A. vel Nette7 pisze...

Kasiaaaa24, Majana, Viridianka- do kuchni dziewczyny ;-)!
Majka- miło :)
Olciaky- ..ale sama mroziłaś? ;)

emma001 pisze...

Uwielbiam pierogi z owocami. A z takimi najbardziej ;)