Doskonały posiłek na ostatnie dni wakacji... Najlepsze ze śmietaną i cukrem ;-).
Pierogi z borówkami
Ciasto: (To podstawa pierogowego sukcesu!)
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
Nadzienie:
dowolna ilość borówek posypana cukrem
Przygotowanie:
Ciasto dobrze wyrobić mikserem ze specjalną końcówką lub ręcznie. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy borówkami, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pierogów).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
7 komentarzy:
Idealny smak lata. Wspomnienie upalnych dni... Pycha :)
Pieknie wygladaja :)
Jakis czas temu robilam wlasnie pierogi z borowkami z braku jagod. Byly pyszne. Twoje zdjecia przywolaly te smaczne wspomnienia... :)
Uwielbiam ! :))
absolutnie się z Tobą zgadzam, mniam:)
Będą w niedzielę:)
ale z mrożonych jagód;)
Pozdrówka
Kasiaaaa24, Majana, Viridianka- do kuchni dziewczyny ;-)!
Majka- miło :)
Olciaky- ..ale sama mroziłaś? ;)
Uwielbiam pierogi z owocami. A z takimi najbardziej ;)
Prześlij komentarz