
kruche rogaliki na piwie
Kostkę masła (250 g) pokroić na mniejsze kawałki, dodać 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki piwa i opakowanie cukru waniliowego. Wszystko szybko zagnieść i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wyjmować z lodówki porcję ciasta, wałkować, kroić i lepić rogaliki nadziewając czym dusza zapragnie ;) (u mnie były to świeże śliwki). Piec w 180 stopniach do lekkiego(!) zrumienienia (ok. 25 minut). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ps. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do ciasta trochę zwykłego cukru. Ja tak przynajmniej zrobie kolejnym razem..


5 komentarzy:
schrupalabym kilka takich rogalikow!
Świetne są te rogaliki! CHętnie kiedyś zrobię :))
Właśnie piję kawę i marzę takim właśnie rogaliku :)
Cudowne rogaliki koniecznie musze je zrobic:) Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
Próbowałam ostatnio takiego ciasta "na piwie" Jets bardzo dobre, trochę jak francuskie. Cudne rogaliki!
Prześlij komentarz