wtorek, 13 października 2009

Oleje smakowe

Udało mi się niedawno kupić urocze, szklane buteleczki (dzbanuszki) z korkami. Mieści się w nich jakieś 200- 250 ml oleju, czyli są idealne na oleje i oliwy smakowe... :D. Przygotowanie jest banalne:


Kilka ząbków czosnku (4-5) obrać i przekroić na połówki, wrzucić do dzbanuszka, zalać olejem (oliwą) i odstawić w chłodne, zacienione miejsce na minimum 48 h.

Druga wersja jest z papryczką chilli:

Papryczkę umyć (i wysuszyć dokładnie- inaczej może zacząć pleśnieć!), pokroić na kawałki i razem z pestkami umieścić w buteleczce. Zalać olejem, pozostawić na 48 h.
Można też przygotować np. wersję z ziołam ;)... itd.

4 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo fajny pomysł :)

Ivon pisze...

Robię też taką oliwę z dodatkiem ziół.
Najlepiej jednak lubię tą czosnkową.

asieja pisze...

cudne są te buteleczki :-)

Kredka pisze...

Świetne buteleczki. Ja też mam już w pewnym sklepie na oku kilka takich szklanych cudości. Piękne zdjęcia