wtorek, 1 września 2009

Knedle ze śliwkami


...слива, prune, sliva, ciruela, śliwka. Do tego trochę sera, mąki, jajko, szczypta czasu i kawałek fantazji. Pysznie!
Knedle serowe ze śliwkami/Bajaderka/
250g bialego sera
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki maki
2 lyzki roztopionego masla
Ser zmielić albo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, mąkę i masło. Wyrobić ciasto, włożyć je do lodówki na 2 godziny (ja tyle nie wytrzymuje- 10 minut w lodówce musi wystarczyć ;)).
Zagotować osoloną wodę w duzym garnku. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim śliwkę (mozna dodać trochę cukru) dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy. Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az śliwki beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa. Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, albo ze śmietaną. Zamiast śliwek mozna uzyc dowolnych owocow!

4 komentarze:

viridianka pisze...

przepiękne knedle, u mnie mam nadzieje będą jutro na obiad :))

Dorotka pisze...

Proste, ale za to bardzo smaczne danie :) uwielbiam knedle!

kasiaaaa24 pisze...

Pyszne :) Uwielbiam knedle z owocami. Ale nabardziej kojarza mi się ze śliwkami właśnie :) Pozdrawiam :)

Majana pisze...

Pyszne!Baardzo lubię knedle :))