Odwazyłam się dzisiaj zrobić to cudeńko... ale zeby nie było tak kolorowo, jako ze to ciasto słynie z prostoty w przygotowaniu ja je nieco utrudniłam :)- bo wiadomo- co za łatwo to niezdrowo ;). Postanowiłam zrobić mini szarlotki sypane w postaci muffinek i z całą pewnością mogę stwierdzić, ze choć musiałam poświęcić dodatkowe 5 minut na żmudne układanie porcji w foremkach- opłacało się. "Babeczki" wyszły wspaniałe- słodkie, kruche na wierzchu, soczyste w środku... Co prawda rozłożyłam za mało plasterków masła na suchej mieszance i pomagałam im się skleić za pomocą spryskiwacza do kwiatów, ale ogólnie- ciasto jest bezproblemowe. I pyszne!
Mini Szarlotki sypane
Składniki: (na 6 porcji- foremek muffinkowych)
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki kaszy manny
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże antonówki (ok. 500g)
1/4- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wgłębienia w foremce do muffinów (uzywam silikonowej- metalową mozna wysypać bułką tartą) wsypać po 0,5 łyzki suchej mieszaniny, przykryć porcją startych jabłek (tak, żeby nie było widać proszku), znowu porcją "ciasta", jabłek i proszku. Na wierzchu ułozyć obok siebie plasterki masła. Piec ok. 25- 30 minut w 180- 200 stopniach ( w razie potrzeby spryskując powierzchnię szarlotek wodą). Podawać na ciepło... albo na zimno :). Smacznego!
4 komentarze:
gratulacje-trud sie oplacil,bo wygladaja na przepyszne !!!
Pozdrawiam :)
Szarlotka sypana to moj ulubiony rodzaj szarlotki. Swietny pomysl z szarlotka w wersji muffinkowej :))
sypana szarlotka mi nie wyszła,
więc może i ja powinnam spróbowac z babeczkami
wyglądają smakowcie (:
jablkowe cudenka, przepysznie
Prześlij komentarz