czwartek, 10 września 2009

Kurczak w maślance

Bardzo lubię tak przyrządzonego kurczaka. Przygotowanie marynaty zajmuje dosłownie chwilę, a potem wystarczy odczekać 0,5 godziny i włożyć mięso do piekarnika. Kolejne 30 minut to czas upajania się wspaniałym aromatem, a potem... potem zaczyna się jedzenie ;)!

Kurczak w maślance/ "Nigella Ekspresowo"

Składniki:
12 podudzi z kurczaka (ok. 1, 25 kg)
500 ml maślanki
60 ml+ 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku- zgniecione nożem i obrane
1 łyżka świezo zmiazdzonych ziaren pieprzu
1 i 1/2 łyzeczki soli
1 łyzeczka mielonego kminu rzymskiego (nie lubię, pominęłam)
1 łyzka syropu klonowego (nie miałam, pominęłam)

Przygotowanie:
Mięso włożyć do mocnej torby foliowej, zalać maślanką i 60 ml oleju. Dodać czosnek, pieprz i sól, kmin rzymski, oraz syrop klonowy. Dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Torbę z mięsem włozyć do lodówki na całą noc lub pozostawić na blacie na 30 min- do 2 godz.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, mięso wyjąć z torby i dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Pokropić kawałki kurczaka pozostałym olejem i piec ok. 30 min do zrumienienia (uważając, aby go nie przesuszyć).

Przepis bierze udział w akcji "W jednej kuchni z N. Lawson".

Brak komentarzy: