wtorek, 10 listopada 2009

Sernik z jabłkami- gotujemy po polsku!


Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i baardzo smaczny. Nie wiem, czy to najlepszy sernik, bo nie piekłam ich tak duzo, zeby z móc napisać, ze to najlepsze ciasto "na świecie", ale z całą odpowiedziałnością mogę powiedzieć, ze jest prze-py-szny! Piekłam go 2 razy pod rząd w odstępie 2 dni... Wszyscy byli zaachwyceni... no i był gościem jednej z weekendowych cukierni, a moim gościom bardzo smakował- dokładki były do domu (w "paczkach") ;)... Podaje przepis tak, jak ja go przyrządzam, czyli lekko okrojony. Z numeru spcjalnego "Dobrych rad".

Jako ze zarówno sernik, jak i szarlotka kojarzą mi się z bardzo polskimi ciastami ( a tutaj mamy dwa w jednym ;)), postanowiłam dołączyć ten przepis do akcji organizowanej przez Irenę i Andrzeja z Grumko, pod patronatem serwisu z pierwszego tłoczenia.



Sernik z duszonymi jabłkami
Ciasto:

Do miski wsypać 200 g mąki, 2 łyzeczki kakao, szczyptę soli, 50 g cukru i starannie wymieszać. Wbić 1 jajko, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki starannie wymieszać widełkami miksera i uformować ręcznie w kulę, włozyć do zamrazalnika na minimum kwadrans (do 30 minut).

Ciasto rozwałkować (np. na silikonowej macie) na kształt koła, zostawiając brzegi o ok. 4 cm większe, niż wielkość tortownicy (26 cm). Wyłozyć formę ciastem i starannie "ugnieść". Posypać migdałami w płatkach (ok. 50 g). Włozyć formę z ciastem do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra dół).

Masa serowa:

- 500 g twarogu
-125 g cukru
- 50 g mąki ziemniacznej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno


Wszystkie składniki oprócz śmietanki włozyć do malaksera i zmiksować/ utrzeć. Jezeli twaróg jest już mielony mozna wszystko wymieszać mikserem ręcznym. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Wylać masę do przygotowanej tortownicy i wygładzić powierzchnię ciasta. Piec ok. 60 minut.

Pod koniec pieczenia ciasta przygotować wierzch jabłkowy:

5 winnych jabłek obrać, wykroić z nich nasiona i pokroić w cienkie plasterki/ cząstki. Na patelni skarmelizować 4 łyzki miodu, dodać jabłka, garść rodzynek i podlać sokiem z połowy cytryny, dusić ok. 5 minut. Jabłka posypać cynamonem wg uznania (u mnie to ok. 1/2 łyzeczki) i "doprawić" garstką płatków migdałowych.

Po upływie podanego czasu piekarnik wyłączyć, sernik pozostawić w wyłączonym urządzeniu na 5 minut. Wyjąć i na gorące ciasto wyłożyć masę jabłkową. Posypać płatkami migdałowymi.


Smacznego :D
+ w serniku wyczuwalna jest bardzo delikatna cytrynowa nutka
+ aby uzyskać bardziej wyraźny smak mozna uzyć kwaśniejszego sera

5 komentarzy:

miika pisze...

Wygląda niesamowicie, ale pewnie smak bije na głowę wygląd. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

majka pisze...

Ja bym chetnie zjadla kawaleczek takiego sernika :) Wyglada przepysznie :))

Pozdrawiam cieplutko.

Majana pisze...

On jest pyszny ! Wiem, bo robiłam :)
Pięknie u Ciebie wygląda :)

Ivon pisze...

Mniam :) Jest tak apetyczny :) ... a że ja uwielbiam serniki ten jest w kolejce do zrobienia :)


Pozdrawiam :)

Waniliowa Chmurka pisze...

:)
Super ,że i Tobie smakował!